Jak začít s jógou?

Jóga dnes patří k nejpopulárnějším způsobům cvičení. Podléhá jí stále více zejména žen a je příjemnou formou pohybu, který zpevňuje celé tělo. Kde se tady taková forma cvičení vůbec vzala? Jak již název napovídá, pochází z Indie. První zmínky se objevují téměř tisíc let před naším letopočtem. Cvičili ji především mniši, pro něž znamenala jistou formu meditace v pohybu. Dlouhá staletí se uchovávala jen v bráhmánských a buddhistických klášterech. S koncem 20. století se však její obliba přelila do všech koutů světa a neminula ani Českou republiku, kde její popularit stále roste. Obtížnost cviků se diametrálně liší, jakými je vhodné začít?

Přivítejte nový den

Jistě jste již slyšeli o soustavě cviků nazvané Vítání slunce. To vychází právě z jogínských principů. Má za úkol rozhýbat tělo ztuhlé po spánku a rozproudit ho do nového dne. Sestavu si najděte na videu a naučte se jí. Půjde o dobrý základ k pokračování. Co dál? Dále si pořiďte karimatku, bez ní totiž není cvičení zrovna příjemné. Vyhraďte si pro trápení těla určitou část dne, která vám vyhovuje nejvíce. Obecně je nejlepší cvičit ráno před odchodem do práce, je ovšem zcela pochopitelné, že pro mnoho lidí je vstávání před budíkem něco nepředstavitelného. Najděte si tedy ve vašem programu mezeru a přidejte tam kolonku jóga. Určený čas dodržujte, aby vám vaše odhodlání vydrželo. Zároveň si určete místnost, kam se zavřete, abyste nebyli nikým rušeni.

Co si zacvičit?

Už tedy máme vhodné místo a dostatek odhodlání. Oblíbená poloha se například jmenuje Sumeruásana. V ní máte za úkol vytvořit svým tělem stříšku a snažit se nechat paty co nejvíce na zemi. Po ní vyzkoušejte též pozici tygra, v níž budete stát na čtyřech s jednou nohou zvednutou a propnutou dozadu. Koordinačně nejde o jednoduchou záležitost, ale vězte, že v pokročilejší józe vás čekají mnohem větší výzvy. Jóga pro začátečníky není složitá, stačí vytrvat!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *