Yucca pěstování

Znáte rostlinu se zajímavým názvem yucca? Ano, jedná se o teplomilnou rostlinu, která pochází původně z oblastí Severní a Střední Ameriky, našli byste ji volně v přírodě růst rovněž i v Indii. V našich podmínkách jde o pokojovou rostlinu, která dokáže ozdobit snad každý interiér. Pokud se vám líbí palmy, je nejvyšší čas začít přemýšlet, že si yuccu pořídíte.

pokojové rostliny

Yucca není na pěstování nikterak náročná. Má ráda slunné nebo maximálně pohostinné stanoviště. Přes letní období ji můžete bez problémů vytáhnout i ven, například na balkon, terasu nebo do altánu či pergoly.

Rostlina roste zajímavým způsobem

Yucca roste velice zajímavým způsobem, v mládí vyrůstají z růžice asi šedesát centimetrů dlouhé listy. Ty postupně zasychají a tím je vytvářen stonek, respektive spíše kmen.

Péče o yuccu

A jaká je celoroční péče o yuccu? Jedná se v podstatě o palmu, takže má i podobné nároky. Rostlina vyžaduje teplé a světlé stanoviště. Má ráda adekvátní, avšak pravidelnou zálivku – substrát v květináči či jiném kontejneru by neměl vůbec vysychat – pozor však na přelití, v takovém případě potom rostlina rychle chřadne. Přes léto je možné rostlinu dát do exteriérových prostorů.

Yucca by se měla rovněž pravidelně přihnojovat – stačí obvykle jednou za tři týdny až jednou za měsíc hnojivy, které jsou určeny pro palmovité rostliny.

V zimním období zálivku výrazně omezte a yuccu přemístěte do chladnější místnosti, v tento čas u ní probíhá vegetační odpočinek – ideálním místem jsou například zimní zahrady.

Rozmnožování

Množení yuccy se doporučuje spíše zkušenějším pěstitelům. Lze ho provádět prostřednictvím řízkování. Z matčinné rostliny můžete opatrně odříznout buď vrcholek listu, případně jeho delší část, tu nechat pustit kořeny a následně zasadit. Doba, po kterou se tak děje je individuální a nutno říci, že k uchycení nové rostlinky kolikrát ani nedojde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *