Vánoční hvězdy vyzdobí každý interiér

Vánoce jsou už opravdu za dveřmi a tak se možná i do vašich domovů začíná pomalu, ale jistě dostávat předvánoční atmosféra. Určitě se soustředíte na úklid a výzdobu. Podíváte-li se do obchodů, konkrétně třeba do květinářství, určitě si každý z vás přijde na své. Velký boom zažívají v tuto dobu právě vánoční hvězdy.

screen-kokiska-vanocni-dekorace

Vánoční hvězdy jsou obvykle sezónními rostlinami, jakmile skončí Vánoce, tak je většina z vás vyhodí, nebo jim obvykle květina uhyne. Pěstování vánoční hvězdy není nikterak složité, problém je však v tom, že ve většině případů jsou vánoční hvězdy standardně nabízené v obchodech urychleny – tím je zajištěno, aby jich bylo během vánoc co nejvíce. Takové rostliny bohužel nemívají dlouhý život, naproti těm v přírodě.

Původem ze střední Ameriky

Vánoční hvězda, nebo-li pryšec, odborně Euphorbia pulcherrima pochází ze států střední Ameriky, nejrozšířenější výskyt byl zjištěn v Mexiku. Její barevnost není dána květem, ale listem – každá rostlinka má tak dva druhy listí, alespoň co se barevnosti týká. Spodní listy jsou zelené a horní listy nejčastěji červené, můžete se však setkat i s jinými barevnými odstíny, například s oranžovou, růžovou nebo i žlutou.

Euphorbia pulcherrima dorůstá ve volné přírodě výšky až 4 m – to už je skutečně pořádný keř. Zbarvení barevných listenů je dáno krátkými dny. Zjednodušeně řečeno se jedná o rostlinu, která reaguje na dobu tmy, uvádí se, že je-li delší než 12 hodin začínají se lístky barvit.

Vánoční a sváteční atmosféra

Vánoční hvězdy jsou v posledních letech hodně oblíbené. Budete těžko hledat domácnost, kde by neměly své pevné místo. A není se čemu divit, dokážou udělat hodně krásy za málo peněz! Zřejmě ani vy letos na vánoční hvězdy nezapomenete, nastává jejich čas! Popřemýšlejte, jaká barva vás letos nejvíce zaujme!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *