zmije vs uzovka

Zmije a užovky jsou dva oblíbené druhy hadů, kteří vyžadují od lidí odlišné způsoby péče. Oba druhy jsou zajímavé a zaslouží si pozornost, protože jsou to neobyčejná zvířata. Mají však i dost odlišné potřeby a důležité je poznat, co tyto dva druhy hadů potřebují, aby měly dostatečnou péči. V tomto článku se budeme věnovat rozdílům mezi zmijí a užovkou a poznat, pro koho je vhodnější.

Rozdíly mezi zmijí a užovkou

Zmije a užovky mají mnoho rozdílů, které je třeba znát. Prvním a nejdůležitějším rozdílem je jejich anatomie. Zmije mají obecně kratší tělo a mohou být ve srovnání s užovkou agresivnější. Užovky mají větší tělo, protože jejich tělo je naplněno mnoha žebry. Toho lze také využít k identifikaci, protože zmije nemají viditelné žebra.

Dalším rozdílem mezi zmijí a užovkou je, že užovky žijí déle než zmije. Užovky mohou žít až 18 let, zatímco zmije mají životnost kolem 8-10 let. Zmije také mají prodlouženou hlavu a úzký krk. Na rozdíl od užovky mají zmije čepelovité zuby. To jim umožňuje uchopit a trvale držet svou kořist. Užovky mají ploché zuby, které jim pomáhají při žvýkání, ale nejsou schopné uchopit svou kořist.

Co potřebují zmije a užovky pro dostatečnou péči

Zmije potřebují teplo a vlhkost, aby se udržely v dobrém zdraví. Proto jsou důležité vhodné teploty pro bydlení a optimální vlhkost vzduchu. Dostatečné osvětlení je také nezbytností. Udržování teploty může být provedeno s regulačními zařízeními, jako jsou ohřívače, termostatické spouštěče a chladící desky. Pro zajištění dostatečné vlhkosti je nutné využít zvlhčovače vzduchu, například odpařovače, nebo nádoby s vodou.

Užovky se potřebují k udržení ve stejných podmínkách jako zmije. Optimální teplota pro užovky je většinou nižší než u zmijí. Kromě toho by měly mít dostatečné osvětlení a udržovat stálou vlhkost vzduchu. Dostatečné osvětlení může být zajištěno pomocí UV-lamps a zvlhčovače vzduchu jsou stejné jako u zmijí. Dokonce i při udržování užovky, je nesmírně důležité zajistit dostatečnou hygienu v kleci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *