Co se zbytky vajec po Velikonocích?

Velikonoce. Svátky mnoha lidmi uznávané a dodržované, mnoha zase nesnášené. Lidové zvyklosti, které jsou s tímto svátkem spojené, se hodně liší. Na vesnicích jsou bujaré oslavy spojené s mnoha tradicemi, ve městě většina mužů koupí pomlázku v obchodě a dopoledne obejde alespoň své známé, aby je, jak se říká, vyprášili. Ať je to jak chce, máme po Velikonocích lednici plnou vajec a co si s nimi tedy počít, aby se nezkazily? Pojďme se podívat!

Salát s tuňákem či vejce s křenovým máslem

Nejlepším způsobem, jak se zbavit velkého množství uvařených vajec, je vytvořit vynikající salát nebo pomazánku. S využitím vajec dlouho neváhejte, jsou to závody s časem. Vyzkoušejte například vejce s křenovým máslem, kdy do křenového másla vmícháte nakrájenou červenou papriku a nasekanou pažitku, podle chuti dosolíte a opepříte. Nakonec důkladně vmíchejte do pěny a tu nanášejte na podélně rozpůlené vejce. Ozdobit můžete zbytkem pažitky.

breakfast-21707_640

Milovníci tuňáku si mohou připravit salát s tuňákem a vejcem, na který je potřeba ledový salát, 150 g tuňáka v oleji, čtyři uvařená vejce, malá cibule, čtyři cherry rajčata, dvě ředkvičky a dresink (med, olivový olej, vinný ocet, sůl a pepř).

Pomazánka s bylinkami či dietní salát

A co lze s vejci vytvořit dál? Na chlebíčky se hodí například vaječná pomazánka s bylinkami, na kterou potřebujete čtyři vejce natvrdo, 200 g sýru typu lučina, jarní cibulku, pepř, sůl, pažitku a lžíci plnotučné hořčice. Vejce najemno nastrouháte, smícháte se sýrem, přidáte nadrobno nakrájenou cibulku, nasekanou pažitku, hořčici a dokonale promícháte. S čerstvým pečivem nebo dobrou vekou je to opravdová pochoutka.

K večeři si může vychutnat dietní salát, který se skládá ze dvou vajec natvrdo, čtyř uvařených brambor, hrstky salátu rukola, čtyř cherry rajčat, lžíce olivového oleje a citronové šťávy.

A co říci závěrem? Rozhodně vejce nevyhazujte, mají vysokou výživovou hodnotu a obsahují velice kvalitní bílkoviny. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *