Jak poznat zkažené kysané zelí a zabránit jeho zkažení

Když si představíte kysané zelí, pravděpodobně si ho nepředstavíte jako zdroj probiotik. Ve skutečnosti je ale probiotiky přímo nabité! Kysané zelí je kvašené zelí, které se vyrábí v Nizozemsku, kde historicky žilo velké množství germánského obyvatelstva. Při výrobě kvašeného zelí se často používaly Metody, jak odhalit zkažené kysané zelí a zabránit jeho zkažení.

Co je zkažené zelí a jak k tomu dochází?

Nejlepší druh zelí pro výrobu kysaného zelí, ruské nebo napské, je víceúčelový hybrid. Snadno se pěstují, poskytují bohatou a chutnou zelnou hmotu a jsou k dostání v široké škále barev. Zkažené kysané zelí je způsobeno problémem s enzymy, které se v zelí přirozeně vyskytují. Obvykle se do něj dostávají v posledním týdnu výroby a v zelenině jsou přítomny ještě mnoho týdnů poté. To znamená, že pokud konzumujete syrové kysané zelí ve velkém množství, může způsobit zažívací potíže.

Jaké jsou příznaky zkaženého kysaného zelí?

Jedním z prvních příznaků zkaženého kysaného zelí je tmavě zbarvená, kožovitá nebo vláknitá zelenina. Zelenina může mít také silný čpavkový zápach. Jak proces kažení postupuje, zelenina je méně živá a má anýzový zápach. Posledním příznakem, že došlo ke zkažení kysaného zelí, je rozvinutý růst plísní.

Jak odhalit zkažené kysané zelí a zabránit jeho zkažení?

Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak odhalit zkažené kysané zelí, je jeho konzumace. Pokud se domníváte, že se vám zelí možná příliš množí, můžete udělat několik věcí, které vám pomohou tomuto problému předejít. Vyhněte se konzumaci syrového zelí, které má silný zápach. Při přípravě kysaného zelí používejte tlakový hrnec. Před a po manipulaci s potravinami si umyjte ruce, aby se případná kontaminace z prstů nedostala do úst. Přebytečnou zeleninu řádně zchlaďte a spotřebujte ji do 2 až 3 dnů.

Tipy pro nákup čerstvého kysaného zelí

Pokud si vyrábíte vlastní kysané zelí, nespoléhejte se na klikové nebo elektrické mlýnky. Často vydávají příliš silný zvuk motoru, který může způsobit falešný poplach. Čerstvé, mírně prošlé kysané zelí hledejte v chladicí části obchodu s potravinami. Pokud je to možné, vyberte si místního dodavatele. Vyhněte se nákupu baleného kysaného zelí. Konzervační látky a chemikálie obsažené v baleném kysaném zelí mohou vážně ovlivnit zdraví vaše i vaší rodiny a domácích zvířat.

Jaký je nejlepší druh zelí pro výrobu kysaného zelí?

Nejvhodnějším druhem zelí pro výrobu kysaného zelí je evropské zelí kulatolisté nebo červenolisté. Jedná se o nejběžnější typ v Nizozemsku a je také nejjednodušší na pěstování. V závislosti na vašich chuťových preferencích můžete kysané zelí připravovat také z německého, jarního nebo podzimního zelí. Jsou rovněž nenáročné na pěstování a poskytují bohatou a chutnou zelnou hmotu.

Závěr

Kysané zelí je kvašené zelí, které je oblíbené v mnoha částech světa. Vyrábí se ze zelí a obvykle obsahuje řadu mikroorganismů, které pomáhají při vývoji vlákniny a minerálních látek. Také se předpokládá, že některé vitaminy, minerály a enzymy obsažené v kysaném zelí mohou pomoci chránit váš trávicí systém a udržovat váš imunitní systém silný. Pokud se chystáte vyrábět kysané zelí, doporučuje se používat evropskou kulatolistou nebo červenolistou odrůdu. Tento druh zelí se snadno pěstuje a dává bohatou a chutnou zelnou kaši. Ačkoli existuje mnoho druhů zelí, které lze použít k výrobě kysaného zelí, tyto tři patří k nejoblíbenějším.

Jak poznat zkažené kysané zelí a zabránit jeho zkažení

Image Source: Unsplash

Když si představíte kysané zelí, pravděpodobně si ho nepředstavíte jako zdroj probiotik. Ve skutečnosti je ale probiotiky přímo nabité! Kysané zelí je kvašené zelí, které se vyrábí v Nizozemsku, kde historicky žilo velké množství germánského obyvatelstva. Při výrobě kvašeného zelí se často používaly Metody, jak odhalit zkažené kysané zelí a zabránit jeho zkažení.

Co je zkažené zelí a jak k tomu dochází?

Nejlepší druh zelí pro výrobu kysaného zelí, ruské nebo napské, je víceúčelový hybrid. Snadno se pěstují, poskytují bohatou a chutnou zelnou hmotu a jsou k dostání v široké škále barev. Zkažené kysané zelí je způsobeno problémem s enzymy, které se v zelí přirozeně vyskytují. Obvykle se do něj dostávají v posledním týdnu výroby a v zelenině jsou přítomny ještě mnoho týdnů poté. To znamená, že pokud konzumujete syrové kysané zelí ve velkém množství, může způsobit zažívací potíže.

Jaké jsou příznaky zkaženého kysaného zelí?

Jedním z prvních příznaků zkaženého kysaného zelí je tmavě zbarvená, kožovitá nebo vláknitá zelenina. Zelenina může mít také silný čpavkový zápach. Jak proces kažení postupuje, zelenina je méně živá a má anýzový zápach. Posledním příznakem, že došlo ke zkažení kysaného zelí, je rozvinutý růst plísní.

Jak odhalit zkažené kysané zelí a zabránit jeho zkažení?

Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak odhalit zkažené kysané zelí, je jeho konzumace. Pokud se domníváte, že se vám zelí možná příliš množí, můžete udělat několik věcí, které vám pomohou tomuto problému předejít. Vyhněte se konzumaci syrového zelí, které má silný zápach. Při přípravě kysaného zelí používejte tlakový hrnec. Před a po manipulaci s potravinami si umyjte ruce, aby se případná kontaminace z prstů nedostala do úst. Přebytečnou zeleninu řádně zchlaďte a spotřebujte ji do 2 až 3 dnů.

Tipy pro nákup čerstvého kysaného zelí

Pokud si vyrábíte vlastní kysané zelí, nespoléhejte se na klikové nebo elektrické mlýnky. Často vydávají příliš silný zvuk motoru, který může způsobit falešný poplach. Čerstvé, mírně prošlé kysané zelí hledejte v chladicí části obchodu s potravinami. Pokud je to možné, vyberte si místního dodavatele. Vyhněte se nákupu baleného kysaného zelí. Konzervační látky a chemikálie obsažené v baleném kysaném zelí mohou vážně ovlivnit zdraví vaše i vaší rodiny a domácích zvířat.

Jaký je nejlepší druh zelí pro výrobu kysaného zelí?

Nejvhodnějším druhem zelí pro výrobu kysaného zelí je evropské zelí kulatolisté nebo červenolisté. Jedná se o nejběžnější typ v Nizozemsku a je také nejjednodušší na pěstování. V závislosti na vašich chuťových preferencích můžete kysané zelí připravovat také z německého, jarního nebo podzimního zelí. Jsou rovněž nenáročné na pěstování a poskytují bohatou a chutnou zelnou hmotu.

Závěr

Kysané zelí je kvašené zelí, které je oblíbené v mnoha částech světa. Vyrábí se ze zelí a obvykle obsahuje řadu mikroorganismů, které pomáhají při vývoji vlákniny a minerálních látek. Také se předpokládá, že některé vitaminy, minerály a enzymy obsažené v kysaném zelí mohou pomoci chránit váš trávicí systém a udržovat váš imunitní systém silný. Pokud se chystáte vyrábět kysané zelí, doporučuje se používat evropskou kulatolistou nebo červenolistou odrůdu. Tento druh zelí se snadno pěstuje a dává bohatou a chutnou zelnou kaši. Ačkoli existuje mnoho druhů zelí, které lze použít k výrobě kysaného zelí, tyto tři patří k nejoblíbenějším.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *